Ένα καλό μασάζ σίγουρα μπορεί να ανακουφίσει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα να αναζωογονήσει το σώμα. Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο σε συνεργασία με τους ερευνητές του ινστιτούτου Buck, η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στον έμπειρο μασέρ αλλά και στα κύτταρα και το DNA. 

Οι επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση των βιοψιών μυών που πήραν από τετρακέφαλους 11 νεαρών ανδρών, αφού είχαν κάνει εξαντλητικό ποδήλατο σε όργανο γυμναστικής. Στη συνέχεια το ένα από τα δύο πόδια τους επιλέχθηκε κατά τύχη για να γίνει μασάζ και ακολούθησαν νέες βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.

Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα), ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

Συγκεκριμένα, το πόδι στο οποίο είχε γίνει μασάζ είχε κατά μέσο όρο 30% περισσότερο «PGC-1 άλφα», ένα γονίδιο που βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να δημιουργούν μιτοχόνδρια, σε σχέση με το πόδι στο οποίο δεν είχε γίνει μασάζ. Επίσης στο πόδι που είχε προηγηθεί χειρομάλαξη υπήρχε τρεις φορές λιγότερο NFkB, που ενεργοποιεί τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Η νέα έρευνα καταρρίπτει και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το μασάζ ωφελεί επειδή διώχνει το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες από τους κουρασμένους μυς, καθώς δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Σίμον Μέλοβ.

Ο Μαρκ Ταρνοπόλσκι επεσήμανε ότι η νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. «Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσων πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις», είπε.

Το μασάζ, πέρα από τη χρήση του από τους φυσικοθεραπευτές, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές και θεραπευτικές πρακτικές, διεθνώς.

Η ρύθμιση των υγρών του σώματός μας αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίζεται καθημερινά η καλή υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. 
 
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2 με 2.5 λίτρα ημερησίως. Από αυτό τα 1.4 λίτρα είναι από τα πόσιμα υγρά, το 0.7 λίτρα από τις τροφές και περίπου 0.2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών. Η σημασία του νερού λοιπόν για τη ζωή είναι καθοριστική.
 
Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. 
 
Πώς όμως μπορούμε να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε υγρά; Όπως ήδη αναφέρθηκε περίπου 1.4 – 1.5 λίτρα ημερησίως είναι η ποσότητα του νερού που υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειαζόμαστε, δηλαδή περίπου 8 ποτήρια ημερησίως. Αν σε αυτά προσθέσουμε το νερό που παίρνουμε από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και γενικότερα από άλλες πηγές, έχουμε καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας.
Μετά από την άσκηση αρκεί μόνο το νερό;
 
Η απάντηση είναι όχι. Κατά την άσκηση ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθέματά του σε υδατάνθρακες προκειμένου να έχει ενέργεια ενώ παράλληλα μέσω κυρίως του ιδρώτα χάνει εκτός από νερό και σημαντικά ποσά μετάλλων (κυρίως χλώριο και νάτριο).
 
Κατά συνέπεια υπάρχει ανάγκη για αναπλήρωση όλων αυτών των στοιχείων. Το πόσιμο νερό μπορεί να αποτελεί μία σημαντική πηγή υγρών αλλά υστερεί όσον αφορά την περιεκτικότητα συγκεκριμένων μετάλλων και υδατανθράκων, που μαζί με το νερό συμβάλλουν στην καλή μας υγεία.
Αυτό λοιπόν που προτιμάμε είναι η κατανάλωση υγρών υπό μορφή χυμών φρούτων και λαχανικών ή ενεργειακών ποτών, που προσφέρουν μια συνολικότερη ενυδάτωση και αναπλήρωση των χαμένων με την άσκηση στοιχείων του οργανισμού.
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε το φαινόμενο σε αθλητές μετά από πολύ έντονη άσκηση (π.χ. μαραθώνιος) να έχει παρατηρηθεί η λεγόμενη «δηλητηρίαση από νερό», όπου η απλή κατανάλωση πόσιμου νερού έχει οδηγήσει σε διαταραχές των ηλεκτρολυτών του οργανισμού λόγω μη αναπλήρωσής τους, μέσω του νερού και μόνο.
 
Πηγή: neadiatrofis.gr

ΓΕΛΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ

Το γέλιο εκτός από μεταδοτικό είναι και θεραπευτικό. Το γέλιο και μάλιστα το έντονο γέλιο έχει θετική επίδραση στη εγκεφαλική δραστηριότητα και επιπλέον ανακουφίζει από το στρες. Το γέλιο επίσης είναι καλό για την καρδιά.Γελάστε με την καρδιά σας… για την καρδιά σας. Το γέλιο έχει ευεργετική δράση στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη λειτουργία τους και τη ροή του αίματος.Το γέλιο επίσης μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, η επινεφρίνη και αυξάνει το επίπεδο των καλών ορμονών όπως οι ενδορφίνες, προοδευτικά λοιπόν οδηγεί σε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.Το γέλιο λοιπόν σας βοηθά να χαλαρώσετε και να σας δημιουργεί επιπρόσθετα μια αίσθηση ευεξίας. Τι περιμένετε λοιπόν κάντε τώρα ένα καλό στον οργανισμό σας και μάλιστα χωρίς έξοδα. Γελάστε με την ψυχή σας κάθε μέρα και θα ανταμειφθείτε!

Πηγή: healthpress.gr

 

 

 

«Τα παιδιά που κοιμούνται λίγες ώρες κινδυνεύουν να τραυματιστούν είτε στο δρόμο με το ποδήλατο, είτε στην αυλή του σχολείου είτε στις αθλητικές δραστηριότητες ενώ παράλληλα παρουσιάζουν μειωμένη σχολική απόδοση».

Αυτό επισημαίνουν επιστημονικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Οι γονείς δεν γνωρίζουν πάντα πόσες ακριβώς ώρες κοιμούνται τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο επειδή σχεδόν όλοι οι «πειρασμοί» που ξενυχτούν το παιδί βρίσκονται στο δωμάτιό του. Έτσι, πολλές φορές, ενώ οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί κοιμάται, αυτό ξαγρυπνά στο σκοτάδι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, στέλνοντας μηνύματα στο κινητό ή «σερφάροντας» στο διαδίκτυο.

Ακόμη και τα συμπτώματα μπερδεύουν τους γονείς καθώς τα παιδιά με χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να μην φαίνονται κουρασμένα και νυσταγμένα αλλά αντιθέτως υπερβολικά δραστήρια και ευερέθιστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται λίγες ώρες παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο τους και κατά την ενήλικη ζωή.