Χουά Ντο

Χουά Τουό, ο μαγικός γιατρός
2009-08-31 10:46:13 cri  greek

Στην Κίνα, όταν κάποιος πραγματικά χρειάζεται ένα καλό γιατρό, λέει: «μακάρι να υπήρχε ένας δεύτερος Χουά Τουό!». Ο Χουά Τουό ήταν ένας διάσημος γιατρός, ο οποίος έζησε στη Δυναστεία των Χαν, πριν από περίπου 2000 χρόνια, και θεωρούνταν «μαγικός» ή και «θεϊκός» καθώς φέρεται να μπορούσε να γιατρέψει οποιαδήποτε αρρώστεια.

Η ακριβής ημερομηνία γέννησής του δεν είναι γνωστή παρά μόνο ότι σκοτώθηκε το 207μΧ από τον Τσάο Τσάο, έναν κυβερνήτη του κράτους των Γουέι. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι έζησε περίπου 100 χρόνια, δείχνοντας όμως πάντα νέος, καθότι ήξερε πολύ καλά πως να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Δεν τον ενδιέφεραν η φήμη και τα χρήματα και είχε πολλές φορές απορρίψει προτάσεις για βασιλικές υπηρεσίες. Αργότερα, κλήθηκε από τον Τσάο Τσάο να τον θεραπεύσει από τους ισχυρούς του πονοκεφάλους και για να υπηρετήσει σαν προσωπικός του γιατρός. Μετέπειτα, ο Χουά Τουό ζήτησε να αποχωρήσει και δίσταζε να γυρίσει πίσω, γεγονός που εξαγρίωσε τον Τσάο Τσάο ο οποίος τελικά τον θανάτωσε.

Ο Χουά Τουό ήταν ειδικός σε πολλούς τομείς που περιελάμβαναν το βελονισμό, τη γυναικολογία, την παιδιατρική και τη χειρουργική, για την οποία και εφεύρε διάφορα βοτανικά αναισθητικά. Ένα από αυτά, γνωστό ως η σκόνη που μουδιάζει (Μάφαϊ Σαν), χορηγούνταν μαζί με αλκοόλ πριν από την εγχείρηση. Ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν αναισθησία για να μετριάσουν τους πόνους των ασθενών. Δυστυχώς, οι συνταγές που χρησιμοποίησε έχουν όλες χαθεί.

Κάποτε, εγχείρησε μια κοπέλα 20 χρονών, η οποία υπέφερε για 7 χρόνια από έλκος στο αριστερό της γόνατο. Κατάφερε να της αφαιρέσει ένα μακρόστενο πράγμα από το γόνατο και της χορήγησε μερικά φάρμακα για την πληγή. Η κοπέλα ανάρρωσε μετά από μια εβδομάδα. Σήμερα πιστεύεται ότι η κοπέλα υπέφερε από οστεμυελίτιδα και αυτό που της αφαιρέθηκε ήταν ένα κομμάτι νεκρού οστού.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ο Χουά Τουό είπε σε έναν ηλικιωμένο που τον επισκέφτηκε: «Πάσχεις από χρόνια ασθένεια και πρέπει να κάνεις εγχείρηση στην κοιλιά. Ακόμα όμως κι αυτό δε θα σου δώσει παραπάνω από δέκα χρόνια ζωής. Από την άλλη, η πάθησή σου δε θα μειώσει το χρόνο ζωής σου. Μπορείς να επιλέξεις να ζήσεις μ'αυτήν». Ο ασθενής ζήτησε να εγχειριστεί γιατί οι πόνοι ήταν ανυπόφοροι. Μετά την εγχείρηση απαλλάχθηκε πλήρως από τους πόνους του, αλλά πέθανε ακριβώς δέκα χρόνια μετά.

Ο Χουά Τουό ήταν επίσης καλός και στην εσωτερική παθολογία. Μπορούσε να καταλάβει από τι έπασχε ο ασθενής από το χρώμα του προσώπου του, τη φωνή του και την εξωτερική του φυσική κατάσταση. Όταν συνάντησε κάποιον που έπινε σε ένα εστιατόριο, τον συμβούλεψε να σταματήσει να πίνει και να γυρίσει πίσω το συντομότερο. Λίγο μετά που επέστρεψε σπίτι του, ο άνδρας έπεσε από την άμαξά του νεκρός.

Η σωστή διάγνωση είναι το κλειδί για ένα γιατρό ώστε να εφαρμόσει τη σωστή θεραπεία και ο Χουά Τουό έκανε πάντα σωστή διάγνωση. Κάποτε, δύο ασθενείς του είχαν πυρετό και πονοκέφαλο. Ο Χουά Τουό έδωσε διαφορετικά φάρμακα στον καθένα. Ανέκυψαν και οι δύο. Όταν ρωτήθηκε γιατί, είπε ότι ο ένας ήταν κρυωμένος ενώ ο άλλος υπέφερε από δυσπεψία.

Συμβούλευε πάντα τον κόσμο να ασκείται για καλύτερη υγεία διότι, όπως έλεγε: «η κίνηση καταναλώνει την ενέργεια που προέρχεται από τα τρόφιμα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, διατηρώντας το σώμα απαλλαγμένο από ασθένειες, όπως ακριβώς ο μεντεσές της πόρτας δεν κατατρώγεται από τα σκουλήκια». Ανέπτυξε μια σειρά ασκήσεων γνωστές ως «Τα Παιχνίδια των Πέντε Ζώων», οι οποίες μιμούνται τις κινήσεις της τίγρης, του ελαφιού, της αρκούδας, του πιθήκου και των πουλιών.